10/20/2017

KUCHNIA - PROJEKTOWANIE I URZĄDZANIE - CZĘŚĆ 2





Dziś druga część jak zaplanować ergonomiczną kuchnię, czyli po prostu wygodną.


Złota piątka.

Każdy projektant ( a przynajmniej tak powinno być) zna podstawowe strefy w kuchni: : zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania lub pieczenia. Ważne jest aby tak rozplanować zabudowę kuchenną oraz sprzęt AGD, aby skracać dystanse pokonywane podczas przygotowywania posiłków, aby w odpowiedniej kolejności przemieszczać się z jednej do drugiej strefy a podstawowe sprzęty mieć „pod ręką”.



Strefa zapasów

Zazwyczaj znajduje się najbliżej wejścia do kuchni. Najlepiej zapewnić sobie tutaj kawałek blatu lub stołu aby położyć gdzieś zakupy. Następnie potrzebujemy mnóstwa szafek, koszy cargo itp oraz chłodziarko zamrażalkę (może być łącznie z lodówką). Strefa ta zajmuje dość dużą część i warto dobrze ją przemyśleć przed planowanym projektem.

Strefa przechowywania
Znajdziemy tu wszelkie akcesoria kuchenne, sztućce, naczynia, szklanki, kubki itp. Można przechowywać tutaj również mały sprzęt AGD, z którego systematycznie korzystamy.

Strefa zmywania
Czyli zlewozmywak i zmywarka do naczyń. Dodatkowo w strefie tej znajdują się kosze na śmieci oraz miejsce na akcesoria do sprzątania typu myjka , płyn do mycia oraz inne detergenty używane w kuchni.

Strefa przygotowywania
Strefa przygotowywania to głównie blat roboczy na którym przygotowujemy posiłki.  Dobrze jest mieć tutaj podstawowe akcesoria, które przydadzą się  do przygotowywanie potraw: noże, duże łyżki, deski do krojenia.

Strefa gotowania
Znajduje się tu płyta grzewcza  oraz piekarnik. W pobliżu powinno byc też miejsce na garnki, pokrywki, patelnie i różnego rodzaju formy do pieczenia. Dobrze jeśli w pobliżu jest trochę blatu aby móc gdzie wyłożyć przygotowane potrawy. Jest to miejsce gdzie również ( jeśli ktoś lubi) powinna znaleźć się mikrofalówka. lokalizację.

Ciąg technologiczny czyli trójkąt roboczy.

Podczas planowania kuchni warto pamiętać o tzw trójkącie roboczym, czyli odpowiednim rozplanowaniu trzech elementów:
1) lodówka,
2) zlewozmywak,
 3) płyta kuchenna/piekarnik,
 które to tworzą wierzchołki trójkąta.

Odległości między kolejnymi wierzchołkami powinny wynosić odpowiednio:
lodówka – zlew  120-210 cm
zlew – płyta kuchenna 120-210 cm
płyta kuchenne – lodówka 120-270

Zasada ta zmniejsza odległości podczas przygotowywania posiłków dzięki czemu nasza kuchnia staje się ergonomiczna. Tak byśmy odległości między kolejnymi punktami pokonywali w 2-3 krokach, dzięki czemu jest wygodniej i poprawia się komfort naszej pracy.

1 komentarz :

  1. Niesamowitej jakości kuchnie i możliwości ich projektowania. Super oryginalny artykuł, z niecierpliwością czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń