Złota piątka.
Każdy projektant ( a przynajmniej tak powinno być) zna podstawowe strefy w kuchni: : zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania lub pieczenia. Ważne jest aby tak rozplanować zabudowę kuchenną oraz sprzęt AGD, aby skracać dystanse pokonywane podczas przygotowywania posiłków, aby w odpowiedniej kolejności przemieszczać się z jednej do drugiej strefy a podstawowe sprzęty mieć „pod ręką”.Strefa zapasów
Zazwyczaj znajduje się najbliżej wejścia do kuchni. Najlepiej zapewnić sobie tutaj kawałek blatu lub stołu aby położyć gdzieś zakupy. Następnie potrzebujemy mnóstwa szafek, koszy cargo itp oraz chłodziarko zamrażalkę (może być łącznie z lodówką). Strefa ta zajmuje dość dużą część i warto dobrze ją przemyśleć przed planowanym projektem.
Strefa przechowywania
Znajdziemy tu wszelkie akcesoria kuchenne, sztućce, naczynia, szklanki, kubki itp. Można przechowywać tutaj również mały sprzęt AGD, z którego systematycznie korzystamy.
Strefa zmywania
Czyli zlewozmywak i zmywarka do naczyń. Dodatkowo w strefie tej znajdują się kosze na śmieci oraz miejsce na akcesoria do sprzątania typu myjka , płyn do mycia oraz inne detergenty używane w kuchni.
Strefa przygotowywania
Strefa przygotowywania to głównie blat roboczy na którym przygotowujemy posiłki. Dobrze jest mieć tutaj podstawowe akcesoria, które przydadzą się do przygotowywanie potraw: noże, duże łyżki, deski do krojenia.
Strefa gotowania
Znajduje się tu płyta grzewcza oraz piekarnik. W pobliżu powinno byc też miejsce na garnki, pokrywki, patelnie i różnego rodzaju formy do pieczenia. Dobrze jeśli w pobliżu jest trochę blatu aby móc gdzie wyłożyć przygotowane potrawy. Jest to miejsce gdzie również ( jeśli ktoś lubi) powinna znaleźć się mikrofalówka. lokalizację.
Ciąg technologiczny czyli trójkąt roboczy.
Podczas planowania kuchni warto
pamiętać o tzw trójkącie roboczym, czyli odpowiednim rozplanowaniu trzech
elementów:
1) lodówka,
2) zlewozmywak,
3) płyta
kuchenna/piekarnik,
Odległości między kolejnymi
wierzchołkami powinny wynosić odpowiednio:
lodówka – zlew 120-210 cm
zlew – płyta kuchenna 120-210 cm
płyta kuchenne – lodówka 120-270
Zasada ta zmniejsza odległości
podczas przygotowywania posiłków dzięki czemu nasza kuchnia staje się
ergonomiczna. Tak byśmy odległości między kolejnymi punktami pokonywali w 2-3
krokach, dzięki czemu jest wygodniej i poprawia się komfort naszej pracy.
Niesamowitej jakości kuchnie i możliwości ich projektowania. Super oryginalny artykuł, z niecierpliwością czekam na kolejne :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wyszło. Ja jednak mam znacznie mniejszą kuchnie więc muszę się dużo bardziej namęczyć żeby wszystko fajnie wyszło.
OdpowiedzUsuńDo kuchni bardzo pasowałyby płytki firmy Ceramic House. Wiele ciekawych propozycji znajdziecie pod tym adresem: http://ceramichouse.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze rozplanowane pomieszczenie. U mnie niestety tak nie jest, ale już za późno. Ważne, że przynajmniej salon wyszedł idealnie ;)
OdpowiedzUsuńaby w odpowiedniej kolejności przemieszczać się z jednej do drugiej strefy a podstawowe sprzęty mieć „pod ręką”.TV Wall Bracket
OdpowiedzUsuńMiło przeczytać coś innego, bardzo miła lektura. Ja z kolei polecam zajrzeć do mnie na stronę https://www.meble-wyprzedaz.pl/k/meble-kuchenne/. Pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa samym początku wydawałoby się, że sam projekt kuchni to jest poważne wyzwanie. Jednak gdy dochodzimy do etapu urządzania to można nazwać jazdą bez trzymanki. Na szczęście z żoną kupowaliśmy wiele rzeczy z https://duka.com/pl/ i okazało się, że jest możliwość zamówienia praktycznie wszystkiego co chcieliśmy kupić :)
OdpowiedzUsuńNie jest prosto dobrze zaaranżować kuchnie. Na pewno jest to jedno z droższych pomieszczeń w domu
OdpowiedzUsuńPomieszczenie kuchenne musi być przede wszystkim przestronne i dobrze wyposażone. Nie powinno zabraknąć tu miejsca na różne akcesoria, które przydają się nam podczas gotowania. Jeżeli chodzi o taki asortyment, to ostatnio w jednym z sklepów na https://duka.com/pl/ nabyłem m.in. elektryczny młynek do soli oraz pieprzu. Uważam, że taki młynek jest świetnym dodatkiem do nowoczesnej kuchni i warto mieć go pod ręką podczas przygotowywania potraw.
OdpowiedzUsuńW kuchni i w sumie nie tylko w niej trzeba zadbać o każdy szczegół. Nie same kolory czy meble są ważne, ale też włączniki i wyłączniki https://www.interblue.pl/gniazda-wlaczniki-i-akcesoria/wylaczniki-i-wlaczniki/ . Trzeba jakoś ładnie dopasować by komponowały się z pomieszczeniem
OdpowiedzUsuńDla mnie kuchnia jest po części dość magicznym miejscem w którym lubię spędzać czas i pracować. Jedną z moich ulubionych czynności jest pieczenie i gdy posiadam odpowiednie akcesoria kuchenne https://domowyinspirator.pl/akcesoria-kuchenne-dzieki-ktorym-pokochasz-pieczenie/ to mogę mieć pewność, że wszystko się uda. W innym wypadku nawet bym się nie zabierała do pracy.
OdpowiedzUsuńNajlepiej postawić tu na meble na wymiar. W wielu przypadkach sprawdza się to idealnie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze daleko do wykończeniówki. Myślę, że na razie to trzeba będzie postawić solidne ogrodzenie.
OdpowiedzUsuńJa u siebie też myślę, żeby na meble pod wymiar się zdecydować. Tylko muszę sobie wstępnie przemyśleć jakbym chciała, żeby moja kuchnia wyglądała. Zmywarka to będzie obowiązkowo, tylko tak sobie myślę na jaki zlewozmywak się zdecydować. Znajoma mi na https://www.oleole.pl/zlewozmywaki.bhtml poleca takie granitowe, ona tam kupowała. To zadowolona jest i wygląda też bardzo estetycznie, sama widziałam.
OdpowiedzUsuńKuchnia nie jest wcale prosta do zaprojektowania. Wszystko powinno znaleźć się w odpowiednim miejscu.
OdpowiedzUsuńSuper projekt. Kuchnia to serce domu
OdpowiedzUsuńCenne informacje i wskazówki. Projektowanie kuchni to często spore wyzwanie
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis! Nie brałem pod uwagę takiego rozmieszczenia, a wygląda to naprawdę dobrze i faktycznie funkcjonalnie. Przy niewielkich metrażach trzeba się dobrze zastanowić nad ergonomicznym układem kuchni.
OdpowiedzUsuńOdpowiednie rozmieszczenie mebli i sprzętów kuchennych ma duże znaczenie. Warto kierować się tutaj zasadami ergonomii, bo wtedy stworzymy sobie naprawdę wygodną i funkcjonalną przestrzeń, w której przebywanie będzie przyjemnością.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńWhy you should consider signing up for online sports betting
OdpowiedzUsuńBet365 gr5 titanium sportsbook is one of the leading sportsbooks for online betting. 토토 사이트 모음 The company was founded used ford fusion titanium in 2006 and now edc titanium has ceramic vs titanium curling iron an online sportsbook
Jeśli nie ma pomysłu na aranżacje kuchni to trzeba wówczas zasięgnąć pomocy u specjalistów. Dobrym rozwiązaniem będzie projektowanie online https://projektowanie-wnetrz-online.pl/aranzacje/kuchnia . Zawsze we wszystkim można się poradzić architekta.
OdpowiedzUsuńDużo praktycznych wskazówek
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, uwielbiam zaglądać na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo cenne uwagi. Muszę częściej odwiedzać Twojego bloga
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Bardzo fajnie napisane
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo
OdpowiedzUsuńSuper aranżacja
OdpowiedzUsuńck404 lowa נעליים,lowa lithuania,lowawinterstiefel,lowa uk,lowa botas,oliver cabell nz,oliver cabell mexico,lowa hrvatska,lowa apavi lp835
OdpowiedzUsuńUrządzanie kuchni wiąże się również z zakupem odpowiedniego sprzętu elektrotechnicznego.
OdpowiedzUsuńOczywiście o takich kwestiach na pewno warto pamiętać, ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się może nad tym co zrobić z zepsutym piekarnikiem? Zdecydowanie w takich momentach dobrze jest skorzystać z usług serwisu https://serwisagd-technik.pl/naprawa-piekarnikow-wroclaw/ gdyż to tam takie urządzenia naprawiają.
OdpowiedzUsuńZawsze można niby później coś pozmieniać.
OdpowiedzUsuńPiękna i kompaktowa kuchnia, bardzo doskonały design
OdpowiedzUsuń_____________
darstar
Bardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńErgonomia w kuchni to klucz do efektywności i komfortu podczas gotowania, a ty świetnie to rozumiesz! Już pierwszy część poradnika była bardzo pomocna, ale w tej drugiej wyjaśniasz jeszcze dokładniej, jak zaplanować przestrzeń, aby była maksymalnie funkcjonalna. Szczególnie podoba mi się idea trójkąta roboczego, który faktycznie może znacząco usprawnić pracę w kuchni. To naprawdę cenne, że dzielisz się swoją wiedzą, z której można czerpać pierwszorzędne pomysły na urządzenie własnej kuchni.
Rewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńErgonomia w kuchni to klucz do efektywności i komfortu podczas gotowania, a Twoje porady są naprawdę pomocne! Już pierwsza część była bardzo wartościowa, a teraz jeszcze bardziej inspirujesz do przemyślanego projektowania kuchni. Szczególnie podoba mi się idea trójkąta roboczego - to praktyczne rozwiązanie, które naprawdę może usprawnić pracę w kuchni. Jeśli szukasz jeszcze więcej inspiracji, polecam zajrzeć tutaj: sprawdź więcej.
OdpowiedzUsuń